پمپ شیمیایی Options
پمپ شیمیایی Options
Blog Article
اگر پمپ صنعتی شما با ایراد مواجه شده است همین حالا با کارشناسان شرکت آبروان تماس بگیرید.
همچنین آسیب پذیرترین قسمت یک پمپ، آببندی پمپ است. چراکه در هنگام انتقال سیالات شیمیایی و خورنده بیشترین برخورد و تماس را با آنها دارد.
محیط هایی که به سرعت پمپ های دیگر را خراب می کنند ، برای طراحی مقاوم در برابر خوردگی آنها مسئله ای نیست.
پمپ پلیمری، پمپ هایی هستند که در مواقع مورد حاد و ضروری همچنان به کار خود ادامه می دهند.
بلوئر هوا یا دستگاه دمنده و مکنده هوا بلوئر سانتریفیوژ
بلوئر هوا یا دستگاه دمنده و مکنده هوا بلوئر سانتریفیوژ
پمپهای اسید چه نوع سیالات و مواد شیمیایی را منتقل میکنند و در کدام صنایع کاربرد دارند؟
ما در این مقاله سعی کردیم چند جنبه مختلف پمپ پلیمری که از انواع پمپ سانتریفیوژ را بررسی کنیم. در اینجا به جمعبندی میپردازیم.
پس یکی از بهترین انتخاب ها برای کار در شرایطی هستند که درصد اطمینان بالایی نیاز است.
در این مطلب شما را به صورت کامل با پمپ ضد اسید آشنا کردیم. این پمپ با نامهای دیگری نیز خوانده میشود که از آنها میتوانیم به پمپ پلیمری، پمپ اسید، پمپ مگنتی، پمپ تفلونی، پمپ پلاستیکی و پمپ بدون آببندی اشاره کرد.
به منظور راه اندازی پمپ پلیمری می توان از الکتروموتورهای تک فاز یا سه فاز استفاده کرد. ورودی و خروجی در این پمپ ها بصورت فلنجی یا سر شلنگی متناسب با استانداردها و نیازهای سازنده طراحی می گردد. هر اندازه دهانه ورودی و خروجی پمپ بزرگتر باشد، سرعت انتقال سیال بالاتر بوده و قیمت پمپ ضد اسید نیز بالاتر خواهد بود. ورود سیال به پمپ از طریق چرخش پروانه صورت می گیرد. پروانه خود از طریق شفت به الکتروموتور متصل بوده و گشتاور و حرکت دورانی ناشی از این ارتباط است. پروانه در پمپ پلیمری به صورت نیمه باز و یک تکه ساخته می شود تا جریان سیال راحت تر صورت گیرد. سیال خورنده به پروانه در حال چرخش برخورد کرده و با فشار بالاتر به سمت دهانه خروجی پمپ می شود. پروانه مورد استفاده در این پمپ نیز به دلیل برخورد با مواد خورنده از پلاستیک های خاص و مقاوم ساخته می شود.
قیمت فروش پمپ پلیمری در کل به سبب پایینتر بودن قیمت مواد پلاستیکی و مشتقات click here نفتی نسبت به فلزات پایین تر از نمونه های پمپ های اسید و مواد استیل می باشد. در مقایسه با پمپ های اسیل و فلزی پمپ پلیمری دارای مقاومت بالاتری در تماس با سیالات خورنده به سبب واکنش پذیری بسیار پایین مواد پلیمری دارد اما محدودیت هایی در کاربری بالاخص در دماهای بالا و فشار های بالا که در انتقال سیال به ارتفاعات بالا پدید می آید است. از این رو دو فاکتور بسیار پر اهمیت در انتخاب و کاربری پمپ پلیمری حداکثر دمای سیال و حداکثر فشار کاری می باشد.
آب با سرعت بسیار بالایی به دلیل ساختار و شکل پروانه در بین پره ها سرعت گرفته و در فضای مرکز پمپ می چرخد.
پمپ های شیمیایی گریز از مرکز با استفاده از انرژی چرخشی تأمین شده توسط پروانه ، مواد شیمیایی را با خیال راحت و کارآمد جابجا می کنند.